April in UmbriŽ: de klaprozen bloeien!
Wat voor weer wordt het?
Deze vraag wordt ons - zelfs in de zomer als de mussen van het dak van Casa San Carlo vallen - talloze keren gesteld. We zijn helaas geen weersvoorspellers, en nemen zelf het weer zoals het komt, met de dag! Maar om onze gasten een beetje een leidraad te geven, hieronder een 'gemiddelde weerschets' van maand tot maand.

JANUARI:
Gemiddelde temperatuur 6° C. met uitschieters naar -12° C. en naar +15° C. Over het algemeen is het helder weer.
FEBRUARI:
Dit is de koudste maand van het jaar, de gemiddelde temperatuur is 5° C. Af en toe valt er sneeuw, maar meestal is die 's middag als de zon schijnt al weer verdwenen.
MAART:
De lente begint, de natuur ontwaakt. Regelmatig valt er een regenbui, de gemiddelde temperatuur stijgt naar 12° C. Ook in Umbrië roert maart zijn staart!
APRIL:
Het weer kan nog steeds wisselvallig zijn, maar vaak beleven we dan al heel veel stralende dagen. De gemiddelde temperatuur is 18° C. De papavers staan in volle bloei, het gehele veld onder Casa San Carlo ziet rood van de klaprozen. April is een ideale maand om te wandelen en steden te gaan bezichtigen. Half april is het weer tijd om het zwembad te openen!
MEI:
Het is volop voorjaar, alles groeit en bloeit. De heg rondom het terrein van Casa San Carlo kleurt geel door de bloeiende bremstruiken, de rozenstruiken zijn prachtig roze, de lavendel vertoont de eerste bloemetjes. De gemiddelde temperatuur van 22° C. is zeer aangenaam. Een favoriete maand voor veel aanstaande bruidsparen!
JUNI:
De zomer begint nu écht. De natuur is misschien wel op zijn mooist, de jasmijn rondom Casa San Carlo bloeit prachtig en geurt heerlijk. Het weer is doorgaans stabiel en zonnig met een gemiddelde temperatuur van 25° C. Maar een heel kort regenbuitje kan nog voorkomen, want we zitten in de heuvels van ‘het Groene Hart van Italië’.
JULI:
Echt zomers weer met een gemiddelde temperatuur van 28° C. en veel zon. De velden kleuren geel door de zonnebloemen. De krekels in de tuin zorgen voor een avondconcert tijdens onze dineravonden.
AUGUSTUS:
De warmste maand van het jaar met een gemiddelde van 30° C, maar vaak met uitschieters naar 40 graden! Lekker luieren, zwemmen, genieten van de lange avonden… Er valt af en toe een onweersbui. 
SEPTEMBER:
De eerste helft van de maand blijft het warm, gemiddeld 25° C. daarna worden de ochtenden en de avonden koeler. De natuur toont de sporen van een lange, droge en mooie zomer. Een ideale maand voor wandelaars! Deze maand worden de druiven geoogst en aan het einde van de maand sluiten we het zwembad na een lang en mooi seizoen.
OKTOBER:
De dagen worden korter de temperatuur daalt naar 19° C. De mist in de bergen zorgt voor prachtige plaatjes, het dal onderaan Casa San Carlo is ’s ochtends vaak totaal bedekt met nevel, die langzaam wegtrekt. Een prima maand om veel steden te bezoeken.
NOVEMBER:
Het is tijd om de olijven te plukken! Overdag als de zon schijnt kunnen de temperaturen nog oplopen tot 20° C, maar zodra de zon onder is, zakt de temperatuur naar 10° C. Af en toe een regenbui, zodat de natuur zich weer langzaam kan herstellen van de droge zomer.
DECEMBER:
Een wisselvallige maand met net zoveel mooie als slechte dagen. De gemiddelde temperatuur is overdag 9° C.