1 / 28   

Met veel liefde door ons geplukt!
Zo lekker proefde u het nog nooit...
Puur natuur, zo van de boom, bij u op tafel. Bestel in onze webwinkel: WWW.CASASANCARLO.SHOP

Ieder jaar in oktober en november heerst er opwinding in Monteleone en Citta della Pieve: de olijvenpluk gaat weer van start! En ook wij Olandesi stropen natuurlijk onze mouwen op om alle olijfbomen rondom Casa San Carlo van hun olijven te ontdoen. Met netten, laddertjes en kratten gaan wij iedere boom te lijf, terwijl Giulia en Elena de onderste takjes voor hun rekening nemen. En dan: op naar de molen! De olijven worden binnen 24 uur 'koud' geperst (maximaal 27 graden Celcius), met als resultaat: een sterk fruitig geurende, goud-groene, supersmaakvolle unieke extra vergine olijfolie.

Het gebied van Monteleone d'Orvieto tot aan Città della Pieve valt onder de naam 'Colli Orvietani' DOP UMBRIA. De olijven die hier geplukt worden en voor de olie gebruikt worden zijn de volgende 3 soorten: frantoio (40%), leccino (30%) en moraiolo (30%). De geur van de olie doet denken aan een mix van appel, peer en noten. De smaak is intens, met een licht peperige 'afterbite'.

Overigens: het blijft een natuurproduct, de olijfolie is het product van een vrucht die al dan niet 'mooi' is gegroeid. En dat is dan weer afhankelijk van de weersomstandigheden tijdens het gehele jaar, zoals een nat voorjaar, een heel droge zomer, wel of geen regenbuien na half augustus, etcetera. Ook de verhouding paarse en groene olijven is van invloed op de precieze smaak.

Onze vaste afnemers weten het…. dit is echt anders dan de olijfolie die je in de supermarkt koopt. De zogenaamde 'Italiaanse' olijfolie die je in Nederland kunt kopen bestaat vaak uit een mix van Italiaanse, Marokkaanse, Griekse en Spaanse olijven. Bovendien is de olijfolie die je in de supermarkt koopt slechts het resultaat van gekookte olijvenpulp. Na de belangrijke eerste pers (de meest kostbare olijfolie) wordt de pulp machinaal uitgekookt en zo ontstaat de massaolie. En dit lijkt werkelijk in niets op wat wij bij u thuis brengen!