1 / 17   

De gevel van de beroemde Duomo is een mooi voorbeeld van Italiaanse gotiek
Orvieto & lago Bolsena
De middeleeuwse stad Orvieto - op 35 kilometer van Casa San Carlo - is op een tufstenen platform gebouwd; als u aan komt rijden, slingert de weg omhoog naar het centrum. De oude stad, met zijn schitterende Duomo (bereikbaar met de bus vanaf het station) is de laatste 500 jaar nauwelijks veranderd. Wereldberoemd is de witte wijn, de Orvieto Cassico.

De magnifieke Duomo werd gesticht in 1290 maar werd pas 300 jaar later voltooid. De gevel is 52 meter lang en toont een prachtig roosvenster en mozaïeken. In de dom vindt u de Madonna di San Briziokapel, met indrukwekkende fresco's van Luca Signorelli.
Behalve de dom zijn er nog vele kerken en (klokken)torens te bewonderen; de slingerende straatjes van de stad brengen u vanzelf op de mooiste plekken. Je kunt ook een rondleiding krijgen door de ondergrondse stad: onder Orvieto bevinden zich namelijk 1300 grotten, door de Etrusken gegraven als opslagplaats, maar die door de eeuwen heen allerlei interessante verschillende functies hebben gehad.

Orvieto is bovendien een gezellige stad met veel winkeltjes, restaurantjes en schitterende uitzichten over de vallei. In de winter - eind december/begin januari - wordt in Orvieto het Umbria Jazz Winter festival gehouden, de winterse versie van het Jazz Festival van Perugia.

Als je vanuit Orvieto de heuvels inrijdt richting Bolsena, kom je bij het vulkanische Lago di Bolsena. Prachtig gelegen, nog niet al te toeristisch, fijn zwemwater dankzij de aflopende strandjes en met enkele 'verborgen' eetadresjes voor die sublieme vislunch... een dagje aan dit meer bevestigt het: la vita è proprio bella.